Brussel wil de regels rond het samenbundelen en doorverkopen van schulden, waaronder tophypotheken, versoepelen.

Dat de Europese Commissie zoals het Financieele Dagblad woensdag schrijft, pleit voor versoepeling van de regels rond het herverpakken en doorverkopen van schulden, het zogenaamde securitiseren, is opvallend.

Pakketjes doorverkochte hypotheekschulden die vol bleken te zitten met slechte leningen, waren mede de oorzaak van het uitbreken van de kredietcrisis.

De pakketjes samengeklonterde schulden hadden voor 2009 van de kredietbureaus de hoogste kredietrating AAA gekregen, maar bleken vol te zitten met Amerikaanse rommelhypotheken. Veel Amerikanen hadden een hypotheek die ze bij de minste tegenslag niet bleken te kunnen dragen.

Strengere regels rond securitiseren

Instellingen die deze zogenaamde ‘gesecuriteerde’ producten hadden gekocht, waaronder veel banken en verzekeraars, kwamen na 2009 in de problemen. De gevolgen zijn bekend.

Vanaf 2009 zijn er om die reden steeds strengere regels gekomen rond securitiseren. In de Basel III-akkoorden die in 2018 van kracht worden, staat dat banken hypotheken waarvan de schuld meer dan 80 procent van de woning bedraagt, niet mogen worden herverpakt en doorverkocht.

Het Financieele Dagblad schrijft woensdag op basis van 'interne documenten' afkomstig van de Europese Commissie dat Brussel die regels nu toch wat streng vindt.

Banken lenen te weinig uit, vindt Brussel

Het belangrijkste argument vóór het versoepelen van de regels herverpakken van leningen, is dat het in Europa droevig gesteld is met de kredietverlening van banken aan bedrijven en paritculieren. Banken moeten hun balansen versterken en doen dat onder meer door minder uit te lenen.

Het securitiseren van leningen zorgt dat banken meer ruimte hebben voor nieuwe leningen, omdat ze de oude van hun balans kunnen.

Nederlandse banken afhankelijk van verkoop hypotheekpakketjes

Voor de Nederlandse hypotheekmarkt zijn ruimere regels rond securitiseren gunstig. In Nederland is het merendeel van de verstrekte hypotheken vaak hoger dan 80 procent van de woningwaarde. Die zouden volgens de Basel III-regels straks niet door kunnen worden verkocht.

Bovendien zijn Nederlandse banken in vergelijking met het buitenland afhankelijker van securitiseren. Dit komt omdat Nederlanders weliswaar veel sparen, maar ze nog meer hebben geleend vanwege de hypotheekrenteaftrek. De banken hebben kortom wel veel spaargeld, maar niet voldoende in verhouding tot wat er in de vorm van hypotheken is uitgeleend.

Voor de kredietcrisis losten Nederlandse banken dit probleem op door een deel van de hypotheken te verkopen. Toen dat na 2009 niet meer lukte omdat de producten vanwege Amerikaanse rommelhypotheken zo'n slechte naam hadden gekregen, had dat meteen gevolgen voor de hypotheekverstrekking in Nederland.

Lees ook

Banken willen jouw vakantiegeld

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl